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Publikationen - Professur Ernährungsphysiologie und Tierernährung - für das Jahr: 2010

  1. Büsing, Kirsten; Hackl, Wolfgang; Priepke, Antje; Fleck, Gunter; Zeyner Annette: Content of nutrients and glucosinoates, nutrient digestibility and energy density of untreated and ethanolic treated rape seed meal in growing pigs. In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie (Hrsg.): Proceedings of the Society of Nutrition Physiology : Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie. 19. , 2010. - ISBN 978-3-7690-4103-3, S. 72.
  2. Büsing, Kirsten; Uhlig, Albrecht; Schaumann, Reiner; Schusser, Gerald F.; Krüger, Monika: Unilateral guttural mycosis of a 4-year-old Appalossa gelding: a case report. In: mycoses ; Korting, Christian (Hrsg.): . 53 (5). , 2010. - ISBN 0933-7407, S. 423.
  3. Coenen M., Kirchhof S., Kienzle E., Zeyner A.: An update on basic data for the factorial calculation of energy and nutrient requirements in lactating mares. In: Übersichten Tierernährung. 2010, Nr. 38, S. 91 - 121.
  4. Coenen, M, Schmidt S., Zeyner A., Kienzle E. : Revision of the energy and nutrient requierments of mares; I. Gestation. In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication . 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2, S. 32 - 34.
  5. Dunnett, C.; Zeyner, A.: Nutritional Supplements – Necessary? : Recent advances and take home massages from the 5th European Workshop on Equine Nutrition. Applied Proc. . In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; British Society of Animal Science (Hrsg.): Royal Agricultural College. Cirencester (UK), 2010. , S. 49 - 54.
  6. Gesunde Pferdefütterung ; H.-P. Karp (Hrsg.): Gesunde Pferdefütterung. 1. Cham : Müller Rüschlikon Verlag, 2011. - ISBN 978-3-275-01774-4
  7. González Díaz, Luis Alberto; Hoedtke, Sandra; Castro Alegría, Andres; Zeyner, Annette: Effect of ensilage on canvavanine reduction in soaked grains of Canavalia ensiformis sole or mixed with Sorghum bicolor. In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 19. : DLG-Verlag, 2010. - ISBN 978-3-7690-4130-3, S. 153.
  8. González Díaz, Luis Alberto; Hoedtke, Sandra; Castro Alegría, Andres; Zeyner, Annette: Effect of ensiling soaked cowpea (Vigna unguiculata) grains sole or mixed with sorghum (Sorghum bicolor) on the reduction of selected ant-nutritional factors. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 49 - 49.
  9. Hackl, Wolfgang; Zeyner, Annette; Kadhrie, I.: Wirksamkeit von Reinlecithin (entöltes Sojalecithin) in der Ferkelaufzucht. In: Verband der Landwirtschaftskammern (Hrsg.): Tagungsband Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 24. und 25.03.2010. , 2010. , S. 176 - 179.
  10. Heinritz S., Martens S., Hoedtke S., Zeyner A., Peters M.: Silages of tropical forages for feeding pigs. In: Tropentag - Book of Abstracts ; Tielkes, Eric (Hrsg.): World food system - a contribution from Europe. , 2010. - ISBN 978-3-9801686-7-0, S. 437 - 437.
  11. Hoedtke, Sandra; Gabel, Martin; Zeyner, Annette: Der Proteinabbau im Futter während der Silierung und Veränderungen in der Zusammensetzung der Rohproteinfraktion. In: Übersichten Tierernährung. 38 2010, S. 157 - 179.
  12. Hoedtke, Sandra; Hausbrandt, Karla; Sommer, Manfred; Hillegeist, Dirk; Zeyner, Annette: Effects of preparing hay (technically dried vs. air dried) and haylage on fructans and of producing haylage on selected nitrogenous ingredients. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). Zürich, 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 111 - 111.
  13. Hoedtke, Sandra; Ott, Edda Maria; Zeyner, Annette: Assessing silage quality on laboratory scale - a comparison between glass jar silages and vacuum-packed Rostock model silages (ROMOS). In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 19. : DLG-Verlag, 2010. - ISBN 978-3-7690-4130-3, S. 108.
  14. Hoedtke, Sandra; Söffing, Roland; Pieper, Bernd; Zeyner, Annette: Impact of a chemical or biological silage additive and their combination on the fermentation quality of grass silage. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). Zürich, 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 59 - 59.
  15. Janczyk P., Engelmann W., Dill B., Souffrant W.B., Markuske K.-D., Aschenbach J., Zeyner A.: Changes in the microbial population caused by supplementation of inulin-like fructans in the Caesitec-system. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN) : 06.-08.09.2010. , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 30 - 30.
  16. Kienzle E., Coenen M., Zeyner A. : Maintenance matabolisable energy requirements in horses. In: Übersichten Tierernährung. 2010, Nr. 38, S. 33 - 54.
  17. Kienzle, E., Zeyner, A. : Metabolizable energy for horses: development of a simple and flexible feed avaluation system. In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication. 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2, S. 37 - 39.
  18. Kienzle, E., Zeyner, A. : The development of a metabolisable energy system for horses. In: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2010, Nr. 94, S. e231 - e240.
  19. Kinoshita A.; Wolf C.; Feldhusen F.; Zeyner A.: Häufigkeit und Ausmaß des Auftretens der Hyperketonämie in Abhängigkeit vom Jahresverlauf. In: Tierärztliche Praxis. 1 2010, S. 7 - 15.
  20. Müller, Ann-Marie; Gall, Diana; Bremer, Sabine; Romanowski, Kristin; Zeyner, Annette: Effect on fermentation activity and fermentation patterns of equine faeces as inoculum in the semi-continous fermentation technique Caesitec. In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 19. , 2010. - ISBN 978-3-7690-4130-3, S. 69.
  21. Pieper R., Hackl W., Korn U., Zeyner A., Souffrant W.B., Pieper B.: Effect of ensiling triticale, barley and wheat grains at different moisture content and addition of Lactobacillus plantarum (DSMZ 8866 and 8862) on fermentation characteristics and nutrient digestibility in pigs. In: Animal Feed Science and Technology. 2010, Nr. doi: 10.1016/j.anifeedsci. 2010.11. 013 (in press).
  22. Pieper, Robert; Janczyk, Pawel; Urubschurov, Vladimir; Hou, Zhenping; Korn, Ulrich; Pieper, Bernd ; and Souffrant, Wolfgang Bernhard: Effect of Lactobacillus plantarum on intestinal microbial community composition and response to enterotoxigenic Escherichia coli challenge in weaning piglets. In: Livestock Science. 2010, S. 98 - 100.
  23. Priepke, Antje; Büsing, Kirsten; Hackl, Wolfgang; Fleck, Gunter; Zeyner, Annette: Untersuchungen zur Zusammensetzung, zur Nährstoffverdaulichkeit und zum energetischen Futterwert von unbehandeltem und ethanolisch behandeltem Rapsextraktionsschrot an wachsenden Schweinen. In: Verband der Landwirtschaftskammern (Hrsg.): Tagungsband Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 24. und 25.03.2010. , 2010. , S. 199 - 202.
  24. Reichetanz A., Pieper B., Gabel M., Zeyner A. : Investigations with dairy cows on effects of calcium salts or prilled fat on milk yield and milk composition with emphasis on trans-fatty acids. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 96 - 96.
  25. Reichetanz, Antje; Pieper, B.; Gabel, M.; Zeyner, Annette: Investigations with dairy cows on effects of calcium salts of fatty acids or prilled fat on milk yield and milk composition with emphasis on trans-fatty acids. In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 19. , 2010. - ISBN 978-3-7690-4130-3, S. 90.
  26. Romanowski, Kristin; Zeyner, Annette; Kienzle, Ellen; Fürll, M.; Harris, Pat: Effects of supplementing sodium chloride on acid-base balance and parameters of calcium metabolism of exercised horses. In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 19. , 2010. - ISBN 978-3-7690-4130-3, S. 40.
  27. Schmidt B., Zeyner A., Kienzle E., Kirchhof S., Coenen M. : Milk intake and foal growth – a review of literature. In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication. 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2, S. 43 - 46.
  28. The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication. 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2
  29. Urubschurov, Vladimir; Janczyk, Pawel; Pieper, Robert; Souffrant, Wolfgang-Bernhard; Zeyner, Annette: Yeasts as inhabitants of the intestinal tract of weaning pigs. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 47.
  30. Vorstand der Deutschsprachigen Mykologischen Gesellschaft e.V. (Hrsg.): Mykologie Forum. Sonderausgabe. : SENT Science News, 2010. - ISBN 1439-5673
  31. Vosmer J., Liesegang A., Zeyner A., Suter D., Hoelzle, Wichert B. : Fermentation of different forages in the semi-continuous fermentation technique „Caesitec“. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 132 - 132.
  32. Vosmer J., Wichert B., Zeyner A., Suter D., Liesegang A. : Die Fermentation von verschiedenen Grünfuttern im semikontinuierlichen Fermentationssystem Caesitec. In: Tagung “Netzwerk Pferdeforschung”: Tagung “Netzwerk Pferdeforschung” : 30.04.2010. , 2010.
  33. Zeyner A., Kirchhof S., Susenbeth A., Südekum K.-H., Kienzle E. : Protein evaluation in horse feed: a novel concept. In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication. 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2, S. 40 - 42.
  34. Zeyner A., Waechter W., Quellmalz S., Lengwenat O.: Effects of soybean oil fed as component of a mixed feed or given on top on the concentrate on chewing activity of horses. In: ESVCN: 14th Conf. Europ. Soc. Vet. Comp. Nutr. (ESVCN). , 2010. - ISBN 978-3-033-02565-3, S. 32 - 32.
  35. Zeyner, A.: Elemente, die Spuren hinterlassen. Zur Bedeutung von Spurenelementen in der Pferdeernährung. Teil 1. In: Pferde im Osten. 1 2010, S. 36 - 37.
  36. Zeyner, A.: Elemente, die Spuren hinterlassen. Zur Bedeutung von Spurenelementen in der Pferdeernährung. Teil 2. In: Pferde im Osten. 2010, Nr. 2, S. 36 - 37.
  37. Zeyner, A.: Evaluation of nutritional functional ingredients for improvement of digestive tract health and performance. In: The impact of nutrition on the health and welfare of horses ; A.D. Ellis, A.C. Longland, M. Coenen, N. Miraglia (Hrsg.): EAAP publication. 128. Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2010. - ISBN 978-90-8686-155-2, S. 254 - 265.
  38. Zeyner, A.: Vitamin D (Teil 1). In: Pferde im Osten. 7 2010, S. 40 - 41.
  39. Zeyner, A.: Vitamin D (Teil 2). In: Pferde im Osten. 8 2010, S. 46 - 47.
  40. Zeyner, A.: Vitamin E (Teil 1). In: Pferde im Osten. 9 2010, S. 40 - 41.
  41. Zeyner, A.: Vitamin E (Teil 2). In: Pferde im Osten. 2010, Nr. 10, S. 42 - 43.
  42. Zeyner, A.: Vitamin E (Teil 3). In: Pferde im Osten. 11 2010, S. 36 - 37.
  43. Zeyner, A.: Wir sollen wachsen. Ernährung und Versorgung von Fohlen in mutterloser Aufzucht. In: Der Praktische Tierarzt: pferdefokus (Sonderheft). 2 2010, Nr. 2, S. 23 - 29.

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